Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

12 Eylül 2009 Cumartesi

uykusuz geceler :) ,yenidoğan sarılığı


Minik prensesimin doğumu ile başlayan uykusuz geceler devam etmekte.İlk başlarda emzirmek için 2 saatte bir uyanamazsam diye saat kurmaya başladım ama benim sevgili meleğim meğer kendinden kuruluymuş :) alarm henüz çalmadan kendisi ağlamaya başlıyor.

Doğumunun 3.günü inci tanemin rengi bana bir hayli sarı göründü.Hastaneye bilirubin bakalım diye götürdük , önce transcutan ile baktık 12 geldi ,capiller ise 19 du.O gün eve döndük ,sabaha kadar emzirmek için ağladığı her zaman, bazende ağlamasada uyandırıp emzirmeye uğraştım .Ertesi gün sonuçlarda değişiklik olmaması üzerine fototerapiye başladık.İlk gün öğleden geceye kadar sonraki gün yine aynı şekilde foto aldı minik prensesim.Bende ilk süt sağma denemelerimi yaptım ,fotoda kalması için beslenmeyi dışarıdan yapmak durumunda kaldık.Çok şükür şimdi daha iyi görünüyor rengi ama hala hafif bir sarılık durumu mevcut.
Bu arada fototerapi alırken yerinde bir türlü duramayan bal kızımın göbek kordonu 5.gününde düştü.
YENİDOĞAN SARILIĞI NEDİR?
Yenidoğan sarılığı , yeni doğmuş bebeklerde kanlarındaki bilirubin miktarının artması sonucu görülen bir çeşit sarılıktır. Doğumdan sonraki ilk haftada her doğan bebeğin kanında az veya çok derecelerde mutlaka bilirubin miktarında artış gözlenmektedir.
Bir bebeğin anne karnında sahip olduğu kanındaki alyuvarlar(kırmızı kan hücreleri) normal bir insandakinden farklıdır. Bu tür alyuvarlar fetal hemoglobini (HbF) denilen türdendir. Bebek doğar doğmaz işlevini yitiren bu farklı tipteki alyuvarlar hızla parçalanıp yıkılmaya başlarlar ve yerine yeni tipte hemoglobin (HbA) içeren alyuvarlar üretilmeye başlanır. Bölünerek yıkılan alyuvarlar aşırı miktarda bilirubin maddesi üremesine neden olur. Normal bir bünyedeki biluribin karaciğerde işlenerek vücuttan atılacak biçime getirilir. Bebeğin karaciğerinin aşırı miktarda üretilen biluribini karşılayamadığı durumda, vücuttan atılması gereken bu dokular bebeğin kanında birikmeye başlar. Biluribin sarı renkli pigmentlere sahiptir ve kanda aşırı miktarda birikerek bebeğin derisine nüfus ederek bebeğin sarı renkli bir görünüm almasına ve yenidoğan sarılığına neden olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder