Daisypath Happy Birthday tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

10 Ekim 2009 Cumartesi

Kolik sancıları hala devam ediyor...

Dün anneanneye gittik ,kırkından sonra hediyelerimizi alalım diye.Büyük anneannesi kızıma kesme şeker okumuş,mendil hazırlamış , bunların yanında birde yumurtamızı aldık.Akşam babamız geç dönünce anneannede kaldık.Gece salonda uyuduk 4 kuşak (büyükanneanne , anneanne , anne ve kızı olarak :) ...)Gece uyandığında emzirdim bal peteğini ,sonra anneannesi uyuttu.Gerçekten kolik sancısı çok zor.Minnacık yavrum sancısı gelince nasılda zorlanıyor ,nasılda içli içli ağlıyor.Bugün gün boyu yine sıkıntılıydı yavrum ,bir türlü derin bir uykuya geçemedi bebeğim.Sürekli huzursuzlandı ve ağladı ,sürekli kucaktan kucağa gezdi.Bir ara kangurusuna koyup markete kadar gittik ,yolda sakinleşip uyudu ama eve gelince kaldığı yerden devam etti ağlamaya.Sanırım bu gece de anneannedeyiz.Şu kolik sancıları bir düzelse ,kızım bir rahatlasa .Hepimiz onun yerine sancı çekmeye razıyız , o iyi olsun başka bişey istemiyoruz....
İnfantil Kolik nedir ?
Sağlıklı bir bebekte barsak kökenli olarak en az günde 3 saat, en az haftada üç gün ve en az 3 hafta süren periyodik ağlamalardır.Ancak çok ağlamanın ölçüsü her anne baba için değişebilmektedir. Bu nedenle en basit tanım belirli aralıklarla oluşan ve ilk üç ay boyunca süren sebebi belli olmayan ve aileyi rahatsız edecek düzeydeki ağlamalar olarak yapılabilir. Kolik genellikle yaşamın ilk veya ikinci haftasında başlar. Altıncı haftada şiddetlenir. Bebeklerin %25 i günde 3 saatten fazla ağlamaktadır. 2-3. ayda, bazen de 4. ayda kendiliğinden kesilir.
Neden?
Koliğe yol açan nedenlerden kesin olarak bilinmemekle birlikte, bu bebeklerin daha hassas ve duygusal olduğu tahmin edilmektedir ,daha fazla kucağa alınmaya yada uykuya dalmadan önce kucağa gereksinimleri olduğu düşünülür.
Anne - babanın kişiliği ,bebeğe olan tavırları, bebek bakımı kolik oluşumunda rolü yoktur.. Bu nedenle bebeğin koliği için kendinizi kesinlikle suçlamayın.. Aşırı ağlamanın nedeni bebeğin çok gazlı bir bebek olması yada gazının olması değildir.Bu nedenle bebeğin gazını çıkarmak için ekstra uğraşılara ve özel biberonların kullanılmasına gerek yoktur.Koliğin nedeni karın ağrısı da değildir. Kolik esnasında bebeğin karnının sert hissedilmesinin nedeni, bebeğin ağlarken karın kaslarını kullanmasıdır. Bebeğin ağlarken bacaklarını karnını çekmesi kollarını büzmesi de normal ağlama pozisyonundan başka bir anlam taşımaz.

Tedavi: Koliğin hiçbir bilinen tedavisi yoktur.Ancak bazı önlemler yararlı olabilmektedir:
Beslenme ile ilgili öneriler:
1-Bebeğin beslenmesi sırasında uygun emzirme tekniği kullanılmalıdır. Bebek annenin göğsünün kahverengi kısmını tamamen ağzına almalıdır.
2-Beslenme sırasında çocuğun burnunun tıkalı olmadığına emin olunmalıdır. Eğer tıkalı ise açmak için serum fizyolojik kullanılabilir.
3-Beslenme sonrası çocuğun gazı çıkartılmalı ve çıktığından emin olunmalıdır.
4-Annenin diyetinden gaz yapan yiyecekler kaldırılmalıdır.
5-Eğer inek sütü alerjisinden şüpheleniliyorsa en az üç gün süre ile(ideali bir hafta) annenin diyetinden inek sütü çıkarılmalı ve bebeğin şikayetlerinin azalıp azalmadığı takip edilmelidir. Değişiklik yoksa, rahatça süt içmeye devam edebilirsiniz, çünkü emziren anne diyetinde günde 500 mililitre süt olması aslında kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından gereklidir.
6-Annede gaz yapan gıdalar bebektede gaz yapar. Baharatlı gıdalar, kuru baklagiller bazı sebzeler sorumlu tutulmuştur. Alkol ile çay-kahve de şüpheli maddelerdendir.
7-Eğer bebek mama alıyorsa gaz yapmayan mamalar tercih edilmelidir.
8-Bebeğin bulunduğu ortamda, evde sigara içilmemelidir.
9-Çocuğa gaz çıkartmasına yardımcı olacak uygun pozisyon verilmelidir

Davranışsal öneriler:
1-Bebek ağladığında kucağa alınarak sakinleştirmeye çalışılmalıdır. Bebeği sakinleştiren ritmik bir hareket, bebeği rahatlamaya uykuya dalmasına yardımcı olur. İlk birkaç ay ağlama nedeniyle kucağa alınan bebek şımarmaz.Bebeği kucağınıza alarak, bir sallanma koltuğuna oturarak, yavaşça sallanabilirsiniz.
Bebeği beşikte sallayabilirsiniz.Vibrasyon yaratan yada bebeği otomatik sallayan koltuklardan da yararlanabilirsiniz.
2-Saç kurutma makinesini düşük devir ve ısıda çalıştırarak bebeğin karnına tutabilirsiniz.Yan odada süpürge yada çamaşır makinesinin çalıştırılması yararlı olabilir.Arabayla kıza bir gezintiye çıkabilirsiniz.
3-Emzik, masaj, sıcak banyo, rezene , papatya, vs vs bitki çayları gibi bebeğe yardımı dokunabileceğini düşündüğünüz uygulamalar yapabilirsiniz..
4-Tüm yukarıdakiler hiçbir işe yaramaz ise Sleep Tight aygıtını deneyebilirsiniz. Bu alet bebeğin yatağının altına yerleştirilir. Hareket halindeki bir arabanan çıkardığı ses ve hareketlin benzerini bebeğin yatağında yaratır. Bu alet bebeklerin % 90' da yarar sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder